1000 gram Daging lembu yang pejal dan berkualiti
430 gram Lemak daripada daging lembu
645 ml air bersih
230 gram TVP Protein Soya
50 gram S-971 Protein Soya Isolate
36 gram garam halus
30 gram PERISA**
CARA MEMPROSES
1. Daging dan lemak yang telah dibersihkan perlu dibekukan dalam peti sejuk.
2. Bancuh 230 gram TVP Protein Soya dan 50 gram S-971 Protein Soya Isolate dengan separuh air bersih , kacau hingga sebati.
3. Gaulkan No. 1 dan No.2 dengan 36 gram garam halus dan juga 30 gram perisa. Lumatkan dalam mesin pengisar. Kemudian bulat-bulatkan seperti bebola sama ada dengan mesin atau tangan.
4. Kukus dalam pengukus hingga masak.
**PERISA Bawang merah, jintan manis, serbuk kayu manis, MSG dan sebarang rempah ratus kerahsiaan ciptaan anda. Simpan rahsia sukatan campuran anda itu dan pastikan anda tidak membuat campuran bahan untuk perisa ini secara hentam keromo.
No comments:
Post a Comment